top of page
SHE Conference

Praktisk utdanning for en bærekraftig fremtid

SHE Conference, Europas ledende konferanse for sosial bærekraft, samarbeider med NKI Nettstudier for å fremme likestilling, mangfold og inkludering i arbeidslivet. NKI tilbyr viktige kurs og studier innen ledelse, HR (Human Resources), bærekraft og sirkulærøkonomi, skreddersydd for dagens arbeidsmarked. Dette partnerskapet gir tilgang til rabatterte kurs, og styrker dermed innsatsen for rettferdighet, mangfold og inkludering på arbeidsplassen.



HR og Ledelse

Kaisa Markhus, er fagansvarlig på NKI Nettstudier innen HR og ledelse."En viktig del av jobben min som fagansvarlig er å holde studietilbudene våre oppdaterte med relevant innhold som trengs i arbeidsmarkedet i dag og i årene som kommer" forklarer Kaisa.


En av de unike styrkene ved NKIs HR-konsulentstudier er den omfattende integreringen av mangfoldskompetanse. "Det er ganske unikt at mangfoldskompetansen er gjennomgående i alle emner i studiet og ikke bare som et enkeltstående emne," sier Kaisa. Dette gjør at studentene får en helhetlig forståelse av mangfold og inkludering, noe som er avgjørende i dagens HR-roller.


NKIs HR-konsulentstudier gir 60 studiepoeng over to år og er mer praktisk rettet enn høyere akademiske utdanninger. "Våre studier er designet for å være praktisk anvendbare fra første dag," forteller Kaisa. Mange av studentene er allerede i arbeid og bruker studiene for å oppdatere og utvide sin kompetanse. "vi har mange studenter som er litt eldre, og studerer deltid imens de jobber," sier hun. Dette gjør at de kan anvende ny kunnskap direkte i arbeidslivet.


Kaisa understreker viktigheten av denne tilnærmingen. "Studentene våre kan ta med seg ny kunnskap fra studiene direkte inn i arbeidslivet og bruke den i sin daglige jobb," forklarer hun. Denne feedback-loopen, hvor studentene kontinuerlig lærer, anvender kunnskapen og reflekterer over den i sine oppgaver og diskusjoner, er en nøkkel til suksess.


Hun mener at kortere, praktisk rettede fagskoleutdanninger kan være mer gunstige enn lengre, teori-tunge universitetsutdanninger. "Samfunnets behov for kompetanse endrer seg raskt, og det gjør våre studier svært relevante og attraktive for både studenter og arbeidsgivere," sier Kaisa.

Kaisa oppfordrer også til kontinuerlig kompetansepåfyll. "


Kompetanse innen mangfold, inkludering og bærekraft er ikke bare viktig for ledere, men for alle medarbeidere i en organisasjon," sier hun. NKI tilbyr også kortere kurs på tre måneder som dekker viktige temaer innenfor HR og ledelse.


Til slutt fremhever Kaisa styrken i NKIs samarbeid med bransjeaktører. "Vårt samarbeid gjør at vi kan tilpasse studiene raskt til markedets behov. Dette, sammen med fleksible deltidsstudier, gjør at våre studenter kan være i jobb samtidig som de oppdaterer sin kompetanse," avslutter hun. "Det er en stor fordel i dagens arbeidsmarked."


Bærekraft og Forretningsutvikling

Adela Sánchez Askeland, fagansvarlig ved NKI Nettstudier med fokus på bærekraft, drift og forretningsutvikling, er også svært engasjert i sitt arbeid. Hun har også hatt læreransvar det siste halvåret, noe som gir henne en bedre forståelse av studentenes utfordringer og behov. "Det er fint å komme tettere på studentene og se hva de lurer på mest," legger hun til. 

A

dela forklarer at NKI alltid starter med mye dialog med markedet og bransjen når de utvikler nye fagskoleutdanninger. "Vi samarbeider med ulike typer aktører for å sikre at vi møter de utfordringene bedriftene står overfor," sier hun. Dette inkluderer samarbeid med UN Global Compact, Miljøfyrtårn og mindre bedrifter som driver sirkulært. Adela påpeker at de tester markedet nøye og hjelper studentene med å forstå både teori og praktisk anvendelse. "Vi prøver å gjøre det praksisnært og knytte alt mot plenumsforholdet," forklarer hun.


Flere av våre studenter jobber allerede i bransjen og trenger påbygg for å kunne utføre sine nye oppgaver. "De fleste studentene våre har høyere utdanning fra før og har fått et bærekraftsansvar som de trenger påfyll for å kunne håndtere," sier hun. Dette viser at det er et stort behov for formalisering av eksisterende kompetanse. Adela legger til at mange arbeidsgivere betaler for denne typen utdanning da de ser verdien av å ha formelt utdannede ansatte.


Dette gir både arbeidsgivere og ansatte en trygghet om at kompetansen er på plass. Adela understreker også viktigheten av å være bevisst på grønnvasking og å kommunisere arbeidet med bærekraft på en autentisk måte. "Vi prøver å gjøre studentene bevisste på ansvaret de har som bærekraftsansvarlige" sier hun.


Adela deler en inspirerende historie om en tidligere student som nå er en av de fremste innen sirkulær økonomi og grønn byggeallianse. "Hun hadde ikke noe bærekraftsansvar da hun begynte, men nå holder hun foredrag og jobber med bærekraftige byggeprosjekter," forteller Adela. Dette viser hvordan utdanningene ved NKI kan føre til betydelige karriereskift og nye muligheter.


Avslutningsvis oppfordrer Adela folk til å ta kontakt hvis de ønsker å vite mer om studiene eller snakke direkte med fagansvarlige. "Vi er veldig åpne for å snakke med alle som er interesserte," sier hun. Adela understreker også at selv om studiene er nettbaserte, har studentene tilgang til mye oppfølging og støtte. "Mulighetene er mange selv om det er på nett," avslutter hun.


Møt noen av studentene!

Daniel Monstad Windt, en erfaren avdelingsleder i barnehage og tillitsvalgt, har valgt å formalisere sin kompetanse gjennom studier hos NKI Nettstudier. Han forklarer at han valgte å studere HR-konsulent for å konkretisere og utdype kunnskapen han allerede hadde vært borti men ikke jobbet med daglig.


Daniel understreker viktigheten av mangfoldskompetanse i HR-roller. "Mangfold og inkludering er nøkkelord som går igjen overalt," sier han. Når det gjelder arbeidsmarkedet, er Daniel klar på at formell kompetanse er avgjørende. "Det er ikke alltid så lett å få jobb uten formell kompetanse. Arbeidsgivere er ofte for snevre i sin rekruttering," sier han. Daniel mener at arbeidsgivere bør se etter overførbare ferdigheter hos kandidater fra andre bransjer. "For eksempel kan en lærer ha gode sosiale ferdigheter som kan være nyttige i andre yrker, selv om de ikke har direkte erfaring fra den aktuelle bransjen," forklarer han videre.


Daniel er også tillitsvalgt i en ny fagforening, noe som gir ham muligheten til å anvende den nye kunnskapen fra studiene direkte i sitt arbeid. "Jeg kan diskutere problemstillinger med sjefen, noe som har vært til hjelp." Dette viser hvordan NKIs praktiske tilnærming gjør det mulig for studenter å bruke ny kunnskap umiddelbart.


Han tror at HR-konsulenter må være oppdaterte og ha god kjennskap til arbeidsplassen for å kunne tilpasse seg skiftende behov i arbeidsmarkedet. "Det er viktig å kjenne til hvordan ting fungerer i praksis og ikke bare på papiret," understreker Daniel. Dette krever at HR-personell er ute blant de ansatte og forstår de daglige utfordringene.


Daniel oppfordrer til bredere rekruttering og mener at overførbare ferdigheter ofte blir oversett. "Arbeidsgivere er altfor opptatt av å kun hente de som har jobbet i samme bransje," sier han. Han mener at kompetanse fra andre områder kan være like verdifull og at arbeidsgivere bør tørre å satse på dette.


Avslutningsvis sier Daniel at NKIs fleksible deltidsstudier har gjort det mulig for ham å oppdatere sin kompetanse uten å forlate jobben. "Det er en styrke å kunne lære noe nytt og ta det i bruk allerede neste dag."

Heidi Fossnes har lenge brent for bærekraft og det grønne skiftet, og har derfor valgt å studere sirkulærøkonomi hos NKI. Med en dyp forståelse for at kortsiktig vekst ikke nødvendigvis er bærekraftig på lang sikt, reflekterer hun over erfaringene fra sin tidligere arbeidsplass; "Short term gain is bad for business." Dette uttrykket har inspirert henne til å tenke langsiktig og sikre sosial tilhørighet, velferd og naturbevaring – verdier som er essensielle for et bærekraftig arbeidsmarked.


Heidi forklarer at inkludering og det grønne skiftet er sentrale temaer som studiet i sirkulærøkonomi belyser. "Å jobbe med sosial bærekraft betyr å inkludere folk i arbeidslivet og sikre at det grønne skiftet går hånd i hånd med sosial rettferdighet," påpeker hun. For Heidi er dette avgjørende for å håndtere sosial ulikhet og bidra til et bærekraftig samfunn. Hun finner studiet spesielt viktig for arbeidsmarkedet fordi det gir en helhetlig tilnærming til bærekraftige løsninger.


Valget om å formalisere kompetansen sin kommer fra et ønske om å kunne bidra mer effektivt til disse målene. "Formell kompetanse gir meg verktøyene og kunnskapen som trengs for å gjøre en reell forskjell," sier Heidi. Hun ser frem til å utvide sitt nettverk og lære av andre i feltet. Heidi understreker hvor avgjørende det er å holde seg oppdatert og kunne anvende de beste praksisene i sitt arbeid.


Heidi uttrykker stor glede over å kunne bidra til sosial bærekraft gjennom sitt arbeid. Hvis vi får til det grønne skiftet legger vi også til rette for sosial endring. "Det er givende å kunne bidra til sosial bærekraft og se den reelle effekten av det arbeidet vi gjør" fortsetter hun. Hun ser frem til å fortsette sin faglige utvikling. "Jeg håper min innsats kan inspirere andre til å bidra til en mer inkluderende og bærekraftig fremtid," sier hun.


Gjennom studiene hos NKI har Heidi fått en plattform for å bygge videre på sin lidenskap for bærekraft. "Studiene gir meg en solid forståelse og praktiske ferdigheter som jeg kan anvende direkte i arbeidslivet," forklarer hun. Denne praktiske tilnærmingen er noe Heidi verdsetter høyt, da den gjør det mulig å ta i bruk ny kunnskap umiddelbart.


"Jeg ser frem til å implementere de beste praksisene og dele denne kunnskapen med kollegaer og i nettverket mitt," avslutter hun. Hun understreker viktigheten av kontinuerlig læring og utvikling, og mener at kompetanseløft er avgjørende for at vi som samfunn skal kunne møte de stadig skiftende endringene i arbeidsmarkedet som må til for å lykkes med den grønne omstillingen.


Bærekraftige løsninger for fremtidens utfordringer


Kompetanse innen bærekraft er ikke bare viktig for ledere, men for alle medarbeidere i en organisasjon. Kaisa Markhus og Adela Sanchez Askeland understreker betydningen av oppdatert og praksisnær kompetanse, som gjør studentene i stand til å anvende ny kunnskap direkte i arbeidslivet. Studenter som Daniel Monstad Windt og Heidi Fossnes demonstrerer hvordan NKIs fleksible studier kan tilpasses individuelle behov, noe som styrker deres karrieremuligheter.


I et arbeidsmarked som stadig endrer seg, gir praktisk rettet utdanning en klar fordel, og NKI Nettstudier spiller en nøkkelrolle i å forberede studentene for fremtidens utfordringer. Dette viser hvordan formell kompetanse og livslang læring kan bidra til å skape et mer inkluderende og bærekraftig arbeidsliv.


0 comments

Comments


bottom of page