top of page
SHE Conference

Funksjonsmangfold som drivkraft i innovasjon

Ekskurs as er et selskap startet og eid av Norges Handikapforbund Oslo. Gjennom sosialt entreprenørskap bygger de sterke forbindelser mellom mennesker, uansett rolle eller posisjon – fra styrerommet til kontorfellesskapet og arbeidsplassen. 


De tilbyr tjenester som Funkisdesign, som gir innsikt i universell utforming av produkter og tjenester, Funkisinnsikt, et kurs som gir en praktisk forståelse av hvordan produkter og tjenester oppleves for mennesker med funksjonsnedsettelser, og Funkistenking, som gir ledere kompetanse på mangfold i arbeidslivet. 


Norges største usynlige minoritet   


Personer med nedsatt funksjonsevne utgjør rundt 15 % av Norges befolkning, og er dermed på mange måter den største usynlige minoriteten i landet ettersom at gruppen er mye større enn mange antar. Dette inkluderer en rekke funksjonsnedsettelser, fra bevegelseshemninger til syns- og hørselsproblemer samt psykososiale utfordringer.   


Til tross for størrelsen på denne gruppen, er barrierene mange og tilretteleggingen minimal. Eksempelvis er kun 43 % av personer med funksjonsnedsettelser i arbeid, sammenlignet med 74 % i befolkningen generelt. Manglende tilgjengelighet, både i skoler og i det offentlige rom, skaper store hindre for full deltakelse i samfunnet. 


For mer informasjon, besøk NHF Tall og fakta


Mind the gap 


Ekskurs gir bedrifter muligheten til å skape inkluderende og tilgjengelige produkter og tjenester med deres unike perspektiv og kompetanse. Et medlem av SHE-teamet var så heldig å bli invitert til å være med på Ekskurs sitt kurs «Mind the gap» med Bymiljøetaten i Oslo.  


Å delta på dette Funkisinnsikt-kurset var en sterk og berikende opplevelse, som ga alle deltakerne en dypere forståelse for inkludering i praksis. Gjennom samtaler og samhandling med funkiscoacher, fikk vi se hvordan hverdagen kan være for personer med funksjonsnedsettelser.   


Det å observere deres utfordringer i virkelige situasjoner, som å reise kollektivt, ga oss verdifull innsikt vi kan ta med tilbake til vårt eget arbeid med mangfold, likestilling og inkludering. Alle deltakerne fikk også oppleve hvordan det er å bevege seg gjennom Jernbanetorget som svaksynt. Vi fikk dermed for en veldig kort stund oppleve hvor mye energi og planlegging dette krever... 


Two men walk side by side in a public square near a large bronze statue of a tiger. The man on the left is wearing a dark sweater, shorts, and sneakers, with a blindfold over his eyes, while the man on the right is guiding him. In the background, people are scattered around, and historic buildings with ornate facades frame the scene on a bright day.

Kurset oppmuntret til refleksjon og diskusjon, og bidro til en dypere forståelse for hvordan små, tilsynelatende ubetydelige endringer kan ha stor påvirkning på folks hverdag. Dette er erfaringer vi mener er uunnværlige for alle som jobber med å skape inkluderende løsninger, produkter og tjenester. 


Kurset har var veldig givende og har fått oss til å tenke på hvordan vi skal innlemme disse perspektivene mer aktivt i vårt eget arbeid i SHE. Vi anbefaler dette kurset på det sterkeste til andre bedrifter som ønsker å jobbe mer helhetlig med mangfold og inkludering. Funkisinnsikt tilbyr en unik mulighet til å bryte ned barrierer, åpne for nye måter å tenke på og tilrettelegge for et mer inkluderende næringsliv. 


Det er viktig å understreke hvor verdifullt arbeidet til funkiscoachene er. De har en unik kompetanse, som er basert på deres personlige levde erfaringer med funksjonsnedsettelser. Dessverre forventes det altfor ofte at disse nøkkelpersonene skal bidra uten vederlag, noe som undervurderer verdien av deres innsikt. Bedrifter og organisasjoner bør anerkjenne denne ekspertisen og sørge for rettferdig betaling. Kompetansen de deler er ikke bare nyttig, men nødvendig for å skape et mer inkluderende samfunn. Funksjonsmangfold kan og burde være drivkraft for innovasjon! 


Vil du vite mer om Ekskurs og tjenestene de tilbyr? Besøk deres hjemmeside eller ta kontakt med daglig leder Ola Harald Svenning direkte via olaharald@ekskurs.no.   

0 comments

Comentarios


bottom of page